Allergén anyagok

Nálunk figyelhetsz, hogy mit eszel!

Új lendületünk fontos eleme az ételeinkben található allergének feltüntetése, hiszen napjainkban sokan szenvednek ételallergiától vagy ételérzékenységtől.

Melyik a 14 allergén anyag?

1. Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:

 – búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is
 – búzából készült maltodextrin
 – árpából készült glükózszirup;
 – alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol –
   készítéséhez használt gabonafélék.

2. Rákfélék és a belőlük készült termékek

3. Tojás és a belőle készült termékek.

4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
 – vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
 – a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag

5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.

6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
 – teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
 – szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol,     természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
 – szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
 – szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.

7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
 – alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt
   tejsavó;
 – lakit

8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia- vagy queenslandi dió és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.

9. Zeller és a belőle készült termékek.

10. Mustár és a belőle készült termékek.

11. Szezámmag és a belőle készült termékek.

12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.

14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.

Online Étlapunkon minden egyes ételnél megtalálod mit tartalmaz!

Jó étvágyat kívánunk!