Allergén anyagok
Nálunk figyelhetsz, hogy mit eszel!
Új lendületünk fontos eleme az ételeinkben található allergének feltüntetése, hiszen napjainkban sokan szenvednek ételallergiától vagy ételérzékenységtől.
Melyik a 14 allergén anyag?
1. Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
– búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is
– búzából készült maltodextrin
– árpából készült glükózszirup;
– alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol –
készítéséhez használt gabonafélék.
2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
3. Tojás és a belőle készült termékek.
4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
– vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
– a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag
5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.
6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
– teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
– szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
– szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
– szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
– alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt
tejsavó;
– lakit
8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia- vagy queenslandi dió és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.
9. Zeller és a belőle készült termékek.
10. Mustár és a belőle készült termékek.
11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.
14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.